Reiniging en onderhoud

REINIGING NA HET LEGGEN

De reiniging "na het leggen" dient voor het verwijderen van resten van: voegmiddel voor voegen, cement, kalk, voegspecie. Dit is verplicht na het leggen, zowel voor geglazuurde als ongeglazuurde tegels. De reiniging moet niet worden uitgevoerd wanneer de pas betegelde oppervlakken zeer heet zijn (bijv. blootgesteld aan de zon in de heetste maanden), omdat dan de werking van agressieve chemicaliën sterker is. In de zomer deze reiniging uitvoeren tijdens de koelste uren van de dag.

 

Indien het gebruikte voegmiddel van het cementsoort is dat is gemengd met water

 

Reinigen na 4/5 dagen en binnen 10 dagen na het voegen

Gebruik een reinigingsmiddel op zuurbasis

  • Keranet (Mapei)
  • Cement Remover (Faberchimica)
  • Pavim (Panariagroup)
  • Deterdek (Fila)
  • Trek (Lithofin)
  • Zementschleierentferner (Mapei)
  • Hmk R63 (Hmk)
  • Solvacid (Geal)
  • Bonaclean (Bonasystems Italia)
  • Bonadecon - specifiek voor niet-zuurbestendige producten (Bonasystems Italia)

Volg de instructies van de fabrikant van het reinigingsmiddel. Voer een preventieve test uit op de tegels vóór gebruik, met name op gelepte of gepolijste producten. De te reinigen oppervlakken moeten voor het reinigen goed bevochtigd worden met water. Aan het einde van de wasbeurt moet de vloeistof van de vloer verwijderd worden (indien mogelijk met een vloeistofzuigmachine), daarna overvloedig en herhaaldelijk naspoelen met water. Zuig de naspoelvloeistoffen met een vloeistofzuigmachine op of droog de vloer met een doek.

Als de reiniging na het leggen niet correct is uitgevoerd, herhaalt u het reinigen zoals hierboven beschreven en gebruikt u zo nodig dezelfde reinigingsmiddelen in een hogere concentratie.

 

Indien het gebruikte voegmiddel een epoxymiddel, bicomponent en reactief is

 

Moet de reiniging onmiddellijk en nauwgezet worden uitgevoerd omdat deze voegmiddelen zeer snel uitharden, zelfs in een paar minuten. Het is essentieel om de door de fabrikant van het gebruikte voegmiddel aangegeven reinigingsprocedures te volgen en de effectiviteit ervan te controleren (ook tegen het licht) met een voorbereidende reinigingstest voordat de hele vloer/wand wordt betegeld.

Let op: eenmaal gedroogd zijn deze voegmiddelen zeer moeilijk te verwijderen, soms onmogelijk. Als de reiniging na het leggen niet correct is uitgevoerd, neem dan contact op met de fabrikant van het voegmiddel.

 

Anti-slip oppervlakken

 

Door hun specifieke structuur kunnen antislip, ruwe of gestructureerde oppervlakken moeizamer worden gereinigd. Daarom is het raadzaam om bijzondere aandacht te besteden aan de reinigingsmethoden, met name door snel en met een vloerpoetsmachine met witte en beige reinigingsschijven te werken.

 

Download - Maintenance and cleaning

CONTATTACI

Volg ons op de sociale media

facebook instagram/cottodeste pinterest/cottodeste youtube/cottodeste linkedin/cottodeste

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt exclusieve aanbiedingen.